Главная / Виставки / «1944…рік вигнання» (до 80-ї річниці депортації кримських татар)

«1944…рік вигнання» (до 80-ї річниці депортації кримських татар)

80 років тому Радянський Союз позбавив кримських татар Батьківщини.
О 3 годині ранку 18 травня співробітники НКВС, яких до цієї справи було залучено 32 тис., заходили в кожний будинок кримських татар та оголошували, що нібито через зраду Батьківщини їх виселяють з півострова. На збори людям виділяли від 15 до 30 хвилин. Офіційно всій сім’ї дозволялося брати з собою до 500 кг речей і продуктів, але в реальності все обмежувалося лише ручною поклажею (а іноді й без неї).
Важко уявити, що відчуває людина, яка змушена залишити ось так в одну мить все – свій облаштований будинок, квітучий сад, домашніх улюбленців… ВСЕ… І йти в невідомість.
Далі кримських татар заганяли в машини і відвозили до залізничних станцій Бахчисарая, Джанкоя та Сімферополя. Там на людей чекали товарні вагони з нелюдськими умовами перевезення. Ущент заповнені потяги віддаляли їх за тисячі кілометрів від рідного дому. Везли на схід – в Узбекистан, Казахстан, Таджикистан, а також у Росію.
Для перевезення було використано 67 ешелонів. Протягом 60 годин виселено та депортовано понад 180 тис. чоловік. В основному це були жінки, діти, інваліди війни та люди похилого віку. Чоловіки в цей час ще воювали на фронтах Другої світової війни у лавах Червоної армії.
За перші три роки після переселення через важкі умови проживання у спецпоселеннях, голод, хвороби і важку працю померли (за різними оцінками) від 20 до 46% всіх депортованих. Надто вразливими у перший рік були діти до 16 років.
Внаслідок цієї операції загинув майже кожний другий представник кримськотатарського народу.
На відміну від деяких інших депортованих народів, які повернулись на батьківщину наприкінці 1950-х рр., кримські татари були позбавлені такого права – формально до 1974 р., а фактично ж – до кінця 1989 р. (в цей рік депортація була визнана Верховною Радою СРСР незаконною і злочинною). І лише після цього почалось масове повернення до Криму кримських татар.
Як виявилося ненадовго…
У 2014 році росія незаконно анексувала Крим. Саме кримські татари зазнали страшних репресій через свою проукраїнську позицію. Затримання, арешти, допити, вбивства… Вони знову вимушені були втікати від переслідувань, покинути рідний півострів і мріяти про повернення додому. Як не боляче, але історія з депортацією для багатьох кримськотатарських сімей повторилася.
12 листопада 2015 року Верховна Рада України визнала депортацію геноцидом і проголосила 18 травня Днем пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.
У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї розгорнуто виставку – «1944… Рік вигнання» – на згадку про кримських татар, які були депортовані з Криму через радянський терор. У вітринах представлено кольорові ліногравюри «Крим» (1940 р.) сімферопольського художника Володимира Благовєщенського, прапор кримських татар, книги, листівки тощо.

Наталія Українець, завідувач сектора відділу новітньої історії ТОКМ

Рекомендуємо

Виставка фондових матеріалів «Повертав імена із забуття…»

Він писав книги, а про нього писали вірші… Нема суперників у нього, Немає в нього ворогів, Бо краєзнавець він від Бога І лиш сьогодні правда в тім! Ці ...

40 років гідропарку «Сопільче». Виставка у музеї

Вже 40 років гідропарк «Сопільче» захоплює відвідувачів своєю красою, дарує їм затишок, гарний настрій і здоров’я… Він є особливою окрасою ...

Дискусійний клуб «ВІДОМА НЕВІДОМА УКРАЇНА», 30.06.23

Друзі  В рамках нового музейного проекту «ВІДОМА НЕВІДОМА УКРАЇНА» запрошуємо стат30и учасниками дискусійного клубу. Коли  30 червня 2023 р. ...