Главная / Історія одного експоната / Відзнака «Не ридай, а добувай. 1914-1918»

Відзнака «Не ридай, а добувай. 1914-1918»

🔹105 років тому, 1 листопада 1918 року українські війська під командуванням сотника УСС Дмитра Вітовського збройним шляхом встановили у м. Львові українську владу, яка з часом поширилася на всю територію Східної Галичини. З цього часу починає творитися Західноукраїнська Народна Республіка на чолі з Українською Національною Радою, а також формуються її збройні сили – Галицька армія.
На початках свого існування молоде українське військо не мало своїх статутних кокард чи відзнак. У зв’язку з цим використовувалися відзнаки створені у період Першої світової війни для легіону Українських Січових Стрільців.
👉 Однією з таких  , а здобувай🔹, виготовлений у Відні 1918 року Українською бойовою управою. Перший варіант такої відзнаки з’явився ще у 1915 році. Автором проекту є відома українська художниця, уродженка Бережан Олена Кульчицька.
Знак круглої форми, виготовлений з жовтого металу та оздоблений емалями різних відтінків. На лицевій стороні по центру на щитах норманського типу зображено зліва лева на блакитному фоні, що дереться по скелі (давній герб Королівства Руського), а справа, на червоному – архангела Михаїла з розкритими крилами та мечем у правій руці (герб м. Києва та Київської землі). Це поєднання було дуже вдалим, тому що в ньому виражалася ідея Соборної України. Загальний фон зображення – жовтий сонячний диск із променями, що розходяться від центру, між якими блакитна емаль. По контуру відзнаки жовтими літерами на фоні чорної емалі відома цитата Івана Франка: «Не ридай, а добувай» та роки діяльності легіону УСС «1914-1918». На звороті – абревіатура «У.Б.У.» і шпилька для кріплення. Носили відзнаку в основному вояки Галицької армії, які раніше служили в УСС.
❗Оригінал такої відзнаки зберігається у фондах Тернопільського обласного краєзнавчого музею. Потрапив він сюди з Українського музею товариства «Рідна школа» в Тернополі, який був заснований у 1932 році Якимом Яремою та Іваном Олексишиним і діяв у будинку товариства «Просвіта». В 1939 році цей музей влився у новостворений Тернопільський історико-краєзнавчий музей.
Пукач Володимир, завідувач відділу новітньої історії ТОКМ
 
 
 
 
 

Рекомендуємо

Лицар українського народознавства

З нагоди 150-річниці від дня народження видатного українського вченого, етнографа і фольклориста, літературознавця і славіста, мовознавця, мистецтвознавця ...

Історія української хустки

7 грудня – Всесвітній День УКРАЇНСЬКОЇ ХУСТКИ. Це свято доволі молоде, його у 2019 році зініціювали Людмила Станіславенко (депутат Вінницької обласної ...

Американський архів

У фонди музею надійшли «саморобні» книжки Михайла Фурди (Нью Йорк, США). Результат «довголітньої праці» – понад 30 томів, світлин, копій та ...