Главная / Виставки / Виставка “Свято єдності поколінь борців за волю і незалежність”

Виставка “Свято єдності поколінь борців за волю і незалежність”

День української державності – нове державне свято в Україні. Воно ще досить молоде. В 2024 році українці його відзначатимуть втретє, але вже не 28 липня. Це пов’язано з реформою церковного календаря, яку здійснила ПЦУ рішенням Архієрейського собору 24 травня 2023 року. За новим церковним календарем День Хрещення Русі-України і пам’яті князя Володимира Великого переходить з 28 липня на 15 липня.
Свято української державності було запроваджено саме на День Хрещення Русі-України 28 липня. Вибір цього дня мав глибинний духовно-історичний сенс.
На всіх етапах боротьби українського народу за свою державність духовний фактор відігравав надзвичайно важливу роль. Тому керівництво ПЦУ звернулося до української влади з проханням перенести День української державності також на 15 липня, щоб не роз’єднувати цих свят, таких значимих для нашої історії. 28 червня 2023 р. Президент України В.Зеленський подав до Верховної Ради законопроект про внесення деяких змін в окремі закони України щодо перенесення свята. 14 липня 2023 р. Верховна Рада більшістю голосів проголосувала за даний законопроект. 28 липня 2023 р. він був підписаний Президентом і набув чинності закону.
В нинішньому році День української державності Україна відзначає 15 липня.
Значення цього свята варто оцінювати в історичному аспекті, згадуючи і віддаючи шану всім тим, хто невтомно боровся за українську державність на всіх етапах її історії.
Україна і сьогодні бореться за свій суверенітет і територіальну цілісність зі зброєю в руках на полях битв в російсько-українській війні.
В Тернопільському обласному краєзнавчому музеї діє виставка, яка носить назву “Свято єдності поколінь борців за волю і незалежність”. Вона присвячена Дню української державності. На виставці експонуються фотодокументальні матеріали і науково-історичні джерела, листівки, буклети, національна символіка, тощо.
Експонати розповідають про хід державотворчих процесів в Україні від початку ХХ століття. В 1917–1918 рр. в період після розпаду двох імперій – російської і австро-угорської Україна отримала серйозний історичний шанс для створення власної держави. Про це розповідають матеріали виставки: чотири Універсали Української Центральної Ради, Конституція УНР, Тимчасовий Конституційний Закон ЗУНР, Акт Злуки УНР і ЗУНР та ін.
Чимало експонатів присвячено подіям кінця 80-х – початку 90-х років ХХ ст., пов’язаним з національним і духовним відродженням України.
В результаті розвалу СРСР і небувалої хвилі національно-патріотичного піднесення Україна стала повністю незалежною і самостійною державою. Розпочався не менш складний і напружений період державного будівництва.
Невід’ємним атрибутом держави є її символіка: Герб, Прапор, Гімн. Це знайшло відображення і в матеріалах виставки. У вітринах експонуються зразки української державної символіки, історичні дослідження про її історію і зображення на творах мистецтва та ін.
Крім вищезгаданих експонатів на виставці можна побачити ще багато цікавого і пізнавального.
Вітаємо всіх з Днем української державності і запрошуємо до Тернопільського обласного краєзнавчого музею.
Любов Катеринюк, завідувачка сектора відділу новітньої історії Тернопільського обласного краєзнавчого музею

Рекомендуємо

День ПАМ’ЯТІ ЗАХИСНИКІВ Донецького аеропорту

У ці січневі дні ми вшановуємо героїчних оборонців Донецького аеропорту, який в мирний час був гордістю і окрасою Донецька, а в роки російсько-української ...

Створення експозиції відділу природи у 1982 році

Передати унікальність природи нашої Тернопільської області одними музейними артефактами неможливо. Лише мовою пензля довкілля оживає. Пройшовшись залою ...

Тематичні екслібриси Ярослава Омеляна

Із 27 серпня 2015 року експонуються ілюстрації екслібрисів заслуженого художника України Ярослава Омеляна – «Родина Лепких». Відомий графік представив 21 ...