Главная / Наші публікації / Патріотично-просвітницький захід «Тернистий шлях рідної мови»

Патріотично-просвітницький захід «Тернистий шлях рідної мови»

Найбільший, найдорожчий скарб в кожного народу – це його 💗 МОВА. Вона є цінним багатовіковим надбанням, що втілює в собі нашу пам’ять, історію, звичаї і традиції, розум і багатий досвід поколінь, ніжну красу і силу людської душі.
🔹Протягом століть наші предки не лише відстоювали свободу рідної землі, а й право на існування та визнання української мови. Наразі ми знову стоїмо на захисті рідної мови. Українці щодня усвідомлюють її значущість та цінність, коли право на повноцінне функціонування українського слова виборюється ціною життя мужніх захисників. Саме🔹 МОВА стала тим оберегом, символом єдності, генетичним кодом, інструментом боротьби для кожного українця, знаком його незламності й сили духу.
🔸21 лютого у всьому світі відзначають Міжнародний день рідної мови.
Шана і любов до рідного слова в цей день звучала і в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї під час проведення патріотично-просвітницького заходу «Тернистий шлях рідної мови».
У літературній зустрічі активну участь взяли талановиті студенти з факультету мистецтв Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка та іноземні студенти з Індії, Сьєрра-Леоне, Нігерії та Кенії, що навчаються в Тернопільському національному медичному університеті ім. І.Я. Горбачевського. Це свято сприяло духовному збагаченню, поєднанню культур та зміцненню принципів толерантності, зокрема у ставленні та повазі до мов різних народностей та націй.
Упродовж заходу молодь з відчуттям гордості та емоційним теплом декламували улюблені вірші на українській, маратхі, малаялам, гінді, кріо, ігбо, сомалі, англійській мовах. Ми, вкотре переконались, що кожна мова унікальна та неповторна і для нас вона по-особливому рідна! Слова наших поетів, які лунали з вуст студентів, продемонстрували надзвичайну мелодійність і ніжність української мови. Поезія гармонійно поєднювалась із звучанням українських народних та сучасних пісень.
🔹Найяскравішою родзинкою свята стала демонстрація національного вбрання учасників заходу, що зачарувала погляд кожного глядача, оскільки в ньому відображена свідомість нації, її естетичний ідеал, прагнення та цінності.
Українську мову обмежували, забороняли і відміняли протягом останніх чотирьох сторіч. Офіційно – циркулярами, указами, законами, анафемами тощо. Усі присутні мали змогу згадати про цей тернистий шлях рідної мови за допомогою перегляду відеопрезентації.
Український народ проніс через роки мову, як головну ознаку національної ідентичності. Ми вистояли, змогли зберегти рідне слово, і далі боремся за її існування. Тому шануймо і любімо рідну мову, піклуймося про неї, захищаймо, розкриваймо її велич, адже в нашій мові – наша сила! Збережіть її в усій чудовій красі для себе й наступних поколінь!
🔸Всім величезне спасибі за підготовку і проведення Міжнародного дня рідної мови, зокрема:
⁃ Марті Руденко – кандидату філологічних наук, доценту кафедри української мови, керівнику центру виховної роботи та культурного розвитку Тернопільського національного медичного університету імені Івана Горбачевського;
⁃ Олені Покришко – заступнику керівника центру виховної роботи та культурного розвитку по роботі з іноземними студентами, доценту кафедри мікробіології Тернопільського національного медичного університету імені Івана Горбачевського;
⁃ Ларисі Ороновській – кандидату педагогічних наук, доценту кафедри музикознавства та методики музичного мистецтва, заступнику декана з виховної роботи Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка.
З метою популяризації рідної мови у фоє музею експонується виставка із фондових матеріалів «Яке прекрасне рідне слово! Воно – не світ, а всі світи!..»
Працівники відділу науково-просвітницької роботи ТОКМ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Оригінальне відео заходу можна знайти на Ютуб каналі музею:
 
 
 

Рекомендуємо

“Меморіал” імені Василя Стуса

6 грудня 2014 року переповнена лекційна зала музею зібрала учасників святочної академії на відзначення 25-річчя створення Тернопільської обласної ...

Виставка “Січнева ювілею круговерть”

У сімдесят п’яте всміхнулася доля присніженим днем народин СТЕПАНОВІ МАМЧУРУ! Божий перст змахнув пензлем, єство змалювало злетом уяви майбутній сюжет ...

Дзеркальні обриси ескізів…

Пастельне зображення захоплює декоративізмом народного «примітивного» малярства, осмисленого сьогоденням…