Главная / Зустрічі / Важливий крок назустріч музейним відвідувачам

Важливий крок назустріч музейним відвідувачам

Наближається 111-та річниця Тернопільського обласного краєзнавчого музею. В історію увійде ця дата як важливий крок назустріч усім музейним відвідувачам. Унікальна подія 111-го року – «МУЗЕЙ БЕЗ МЕЖ» – увібрала в себе напрацювання з доступності, безбар’єрності, особливого розуміння та поваги до людського розмаїття.
У стінах музею відбувся захід, присвячений тим категоріям відвідувачів, для котрих наша музейна експозиція у три поверхи вважалась до цього часу недоступною. Але 11 квітня 2024 року знаковою подією для музею і відвідувачів стало офіційне відкриття оновленого ліфта, що надало можливість безбар’єрного доступу для огляду усіх експозиційних залів.
Музейний захід, який відкрив директор музею Ярема Шатарський, зібрав поважну аудиторію представників духовенства, владних структур, військовослужбовців, волонтерів, освітян, виховників навчально-реабілітаційних центрів, громадсько-культурних діячів.
Мали велику честь аби врочисте освячення ліфта відбулося за участі Високопреосвященного архієпископа і митрополита Тернопільсько-Зборівського УГКЦ – кир Василія Семенюка і духовних осіб, серед яких були – отець митрат Андрій-Іван (Говера), доктор літургійних наук, отець доктор Віталій (Козак), синкел Тернопільсько-Зборівської архиєпархії, отець Роман (Загородний), директор Благодійного фонду «Карітас».
З музейною історією нашого краю, від витоків першої музейної установи до сучасного Тернопільського обласного краєзнавчого музею, ознайомив Олег Гаврилюк, завідувач відділу стародавньої історії ТОКМ.
До вітального слова запрошувались:
Олег Сиротюк, керуючий справами виконавчого апарату Тернопільської обласної ради;
Віктор Козорог, голова Тернопільської районної ради;
Ігор Кульчицький, заступник директора департаменту культури і туризму Тернопільської обласної військової адміністрації. Представники влади за значний особистий внесок у розвиток музейної справи Тернопільської області нагородили директора і музейних працівників грамотами.
Директор Тернопільського обласного краєзнавчого музею Ярема Шатарський вручив ПОДЯКИ за плідну працю у спільних проектах:
– за введення в експлуатацію ліфта
Петру Килимнику – генеральному директору ТзОВ «ЄВРОЛІФТСЕРВІС»,
Віктору Бельзецькому – директору ТзОВ «УКРСПЕЦРЕСУРС-ІНВЕСТ»;
– за активну участь в культурно-освітніх програмах та патріотично-мистецьких й благодійних акціях
о.Роману Загородному, директору Благодійного фонду «Карітас»;
Зоряні Удич, к.і.н., доценту кафедри та менеджменту освіти, керівнику Інклюзивно-ресурсного центру ТНПУ ім. Володимира Гнатюка;
Ірині Король, директору Тернопільського обласного навчально-реабілітаційного центру;
Ірині Драгущак, артилеристу з позивним «Ластівка» 67-ї окремої механізованої бригади Добровольчого корпусу;
Олені Мудрій, волонтеру;
Роману Дудченку, полковнику, командиру 44-ї окремої артилерійської бригади імені Данила Апостола;
Катерині Горохівській, директору комунального закладу «Центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю «Без обмежень»;
Світлані Коруні, волонтеру;
Віталії Федосєєнко, координатору Тернопільського осередку «Благадійний фонд «Рокада»;
Анні Рижковій, т.в.о. керівника центру підтримки внутрішньо переміщених та/або евакуйованих осіб «ЯМаріуполь» у м. Тернопіль.
З великим шануванням слухали військовослужбовців, котрі виступили перед чисельною музейною аудиторією:
Зою Дем’янову, військовослужбовець 44-ї окремої артилерійської бригади імені Данила Апостола,
Ірину Драгущак з позивним «Ластівка», котра воює у складі 67-ї окремої механізованої бригади Добровольчого корпусу. Мабуть, промови захисниць, що несли подих з передової, торкнулись кожного серця. Усі присутні вкотре відчули ціну нашої свободи. Слова були такі прості і водночас такі сильні вірою, незламністю й відданою любов’ю до України.
Програма заходу мала продовження в експозиційних залах. Усіх запрошених на кожному поверсі – у відділах природи, стародавньої і новітньої історіі – гостинно чекали музейні співробітники, підготувавши цікаві інтерактивні локації. Маломобільні люди активно долучилися до огляду експозицій.
Виставкова зала, яка у ці весняні дні презентує унікальні фондові і приватні колекційні зібрання борщівської народної вишивки, приймала поціновувачів української культури та народних традицій. Доносились в етнографічно-літературному вимірі слова від музейниці Галини Завіші і гостей: Віри Матковської, колекціонерки борщівського народного одягу, Ірини Шумади, просвітянки, депутата ТОР, Вікторії Кривоніс, голови ГО «Школа народної борщівської сорочки», Володимира Барни, поета, літературознавеця, члена НСПУ, НСЖУ.
Окрема подяка усім за щедрі і цінні подарунки з нагоди 111-річчя ТОКМ, це дуже вартісне поповнення для фондової збірки.
Професійно і натхненно вели програму музейного заходу – Наталія Українець і Леся Сута.
Музичний супровід дарували: камерний склад академічнічного симфонічного оркестру Тернопільської обласної філармонії; ансамбль бандуристів «Дивоструни», соліст Ігор Вовчак Острівської музичної школи; Ірина Драгущак під струни гітари виконала пісенну патріотичну композицію.
Велика дяка нашим захисникам – Збройним силам України – за мирне небо в цей день, за унікальні можливості віддавати себе іншим.
З радістю чекаємо кожного відвідувача у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї!
Оленка Крупніцька, старший науковий співробітник художньо-рекламного відділу ТОКМ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Рекомендуємо

Виставка «Зачарований одвічною красою лісу»

ЛІС – ОДВІЧНА КРАСА, ОДНЕ З ЧУДЕС ПРИРОДИ!  …Треба вміти лише вслухатися в загадкову мелодію лісу і він багато чого розповість.     Ці ...

Різдвянне коріння Квітки Цісик…

Фольклорно-обрядового походження назви село Різдвяне, що розташоване посеред мальовничої закутини неподалік літописного града Теребовль, живило свого часу ...

Вдумливий погляд життя…

Запропонований візуальний проект утверджує різностильову продуктивність маляра-краянина Володимира Стадничука…